ZAŽIJTE KOUZLO SKIALPU a zjistěte, co je potřeba před prvním výšlapem. Poradíme vám!

Autor

Křupání čerstvě napadaného prašanu, jinak ticho a klid. Příroda a výhledy k nezaplacení.  Pokud vás láká svoboda pohybu v horách na skialpech, jste na správném místě. Přinášíme informace pro všechny, kteří s tímto atraktivním sportem chtějí začít a potřebují vědět vše potřebné. Co se v článku dozvíte? Máme pro vás informace o základní výbavě a možnostech zapůjčení, upozornění na rizika a možnosti pojištění, ale i výběr lokalit a kurzů s napojením na skialpovou komunitu. 

ZAŽIJTE KOUZLO SKIALPU a zjistěte, co je potřeba před prvním výšlapem. Poradíme vám!

Skialpové lyžování – co vše se pod tímto pojmem ukrývá? Je to poměrně široký termín, v zásadě se dá říct, že se jedná o pohyb v zimním volném terénu, převážně na lyžích, ke stoupání do kopce se používají speciální protiskluzové pásy. Specifické lyže podle způsobu užití jsou vybavené speciálním vázáním s flexibilním uchycením paty umožňující chůzi zdvihem paty a lyžařské boty mají aretaci mezi spodní částí a komínem, takže umožňují chůzi nebo sjezd. 

Jak začít?

První krok je mít trochu fyzičku a zkušenosti s lyžováním. Skialpinismus je, samozřejmě v závislosti na způsobu provozování, fyzicky poměrně méně či více náročný sport. Nicméně i když se třeba necítíte být dostatečně fyzicky zdatní, v rekreačním a zejména v počátečním způsobu provozování tohoto sportu je základním předpokladem mít chuť se hýbat, mít radost z pohybu v krásné přírodě a užít si čas strávený mimo davy, jen s lidmi, kteří vám jsou blízcí. Věřte, že pokud začnete správně, vtáhne vás to a relax a vyplavené endorfiny budou skvělou odměnou. 

Druhý krok je svěřit se do rukou někomu, kdo vám na začátek pomůže a vše vysvětlí. Dobře začít je velmi důležité, nevhodně zvolený start s nevhodnou výbavou by vás mohl odradit. Specifičnost výbavy a její použití vyžaduje určitou zkušenost a bez rady specialistů to zkraje nepůjde.  Máte v podstatě dvě možnosti:

  1. Vyrazit na první, jednoduchý skialpový výlet s někým, kdo již má zkušenosti a základní způsob použití a základní chování skialpinisty vám ukáže
  2. Projít skialpovým kempem nebo kurzem s profíky, kde se základní dovednosti naučíte, a to včetně bezpečnostních rizik, která skialpinismus sebou přináší a je třeba na ně být připravený.

Před jakoukoliv první zkušeností doporučujeme ještě zažít i teoretický seminář, aby toho v terénu nebylo na poprvé příliš mnoho.

Skialpinismus je mimo jiné  skvělý v tom, že ho můžete provozovat v úzkém kruhu, s rodinou nebo pár kamarády (doporučení: pokud možno, na túru nechoďte sami nebo alespoň ne v počátku) nebo se můžete zapojit do rychle se rozšiřující skialpové komunity. Existují různé skupiny, napojené na prodejny nebo vyloženě zájmové skupiny, takže velmi pravděpodobně potkáte nové lidi, získáte nové kamarády, lidi podobně zaměřené, jako jste vy, a to je super!

Co je k tomu potřeba? 

Skialpinista potřebuje velmi specifickou výbavu, od lyží a speciálního skialpového vázání a skialpových bot až po skialpový lavinový batoh a dalších skialpových doplňků, vše v závislosti na tom, v jakém stupni obtížnosti a charakteru disciplíny se tomuto sportu budete chtít věnovat. Nejedná se o levnou výbavu, před jejím nákupem je důležité si stanovit, v jakém rozsahu chcete tento sport provozovat a jaký typ jednotlivých produktů dle způsobu použití budete potřebovat. A rozhodně se při nákupu svěřte do péče odborníků, kteří vám s výběrem poradí.  Existuje i možnost si potřebné vybavení nejprve zapůjčit, což je dobrá volba pro první seznámení se skialpem, pokud se obáváte, že vás tento sport nepohltí (což se ale nestává) nebo pro úplné začátečníky. 

Při výběru místa, kam se pro výbavu vydáte, hledejte profesionály, kteří vám na počátku s výbavou pomohou. Pouze e-shop není pro začátek to nej místo pro nákup, využijte osobní konzultace při nákupu se specialistou. Boty je třeba si pořádně vyzkoušet, stejně tak oblečení, aby vám dobře padlo.  Kamenná prodejna je v tomto případě lepší volbou. Prodejce, který je sám skialpinista je ten nejlepší. Vyslechne vás,  vysvětlí a poradí co je třeba pro úspěšný začátek. Zároveň vybírejte takovou prodejnu, která disponuje i vybavenou půjčovnou.

Skialpinismus v sobě skrývá několik způsobů, jak tento sport provozovat, a každý z těchto způsobů vyžaduje určitou specifičnost výbavy. Více podrobností uvádíme v dalších článcích, kde se výbavě velmi konkrétně věnujeme. 

Kam na skiaply? 

Pokud začínáte, postačí vám české hory. Oblast Krkonoš je pro skialpinisty velmi oblíbená. Odkaz na doporučené trasy v Krkonoších naleznete na stránkách Krnapu. Cesty si ale najdete i v dalších tuzemských horách. 

Zkušenější mohou vyrazit do Vysokých a Nízkých Tater nebo do Rakouska.

Bezpečnost především

V prvé řadě je vždy potřeba myslet na bezpečnost, nemáme sice mnoho lavinových svahů, ale nebezpečí nehrozí jen od lavin. Jízda speciálně dolů ve volném terénu vyžaduje určitou zkušenost a liší se od jízdy na upravené sjezdovce, nepřeceňujte své schopnosti, raději zvolte na začátek jednodušší trasu a dobře prozkoumejte, co kryje vaše pojistka.  A zde zopakování již uvedeného – raději nevyrážejte sami.

Tak hurá do toho, zima klepe na vrata, první vločky pokryly horské svahy, tak doufejme, že letošní zima bude na sníh minimálně stejně bohatá jako ta minulá a vytvoří ideální podmínky pro skialpinismus. 

UŽIJTE SI TO!


 

 

Zažij skialpy – nový sportovní projekt pro každého
Autor

Letos v prosinci spatří světlo světa nový a jedinečný sportovní projekt z dílny Petr Čech Sport s názvem Zažij skialpy! Registruj se na akce - Zažij skialpy na Medvědíně, Zažij skialpy na Plešivci a Zažij skialpy ve Svatém Petru

Pokračovat ve čtení

HARFA SPORT

Autor HARFA SPORT

HARFASPORT je specializovaná sportovní prodejna pro sjezdové a běžecké lyžování, cyklistiku a skialp. Vedle širokého portfolia značek nabízí i prémiové služby pro milovníky cyklistiky a zimních sportů na ploše 1 500 m 2. Najdete zde bikefitting, výrobu lyžařských bot Strolz na míru, bootfitting, servis a půjčovnu vybavení a další.
www.harfasport.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Harfa sport
MONZAS
Cardion
PartneřiNutrendd
Loapp
Haglofs
Oficiální DodavateléSilva