Co je to skialpinismus?

Autor

Skialpinismus, pohyb na lyžích ve volném terénu, se stal pro mnoho lidí fenoménem posledních let. Kořeny má však dávno v minulosti, kdy se k pohybu po sněhové pokrývce začaly používat lyže, některé také s možností připnutí tuleních pásu. Ty zajistí, aby to nesmekalo a lyže umožnily pohyb, co nejvíce podobný chůzi. Tenkrát totiž nebylo lyžování zábavou, ale jen možným způsobem transportu, který v zasněžené krajině nebyl možný pěšky. Dnes však ve skialpinismu můžeme vidět aktivní trávení volného času na vzduchu a v přírodě, což je pro většinu lidí ideální spojení. 

Co je to skialpinismus?

Stejně jako jakýkoliv jiný sport, můžeme i skialpinismus rozdělit do několika odvětví. Tradiční skialpinismus – skitouring je nejrozšířenější forma. Jde vlastně o turistiku na lyžích. Obvykle se jedná o pomalejší, ale dlouhý výstup a následný sjezd. Pro technicky zdatného lyžaře s dobrou kondicí jde o ideální vyžití. Dost podobný tradičnímu skialpinismu je skialpinismus expediční. Při něm se ale jako odměna za náročnější výstup zdolávají horské vrcholy a často je kladen důraz na velmi dobrou kondici lyžařů. Dále můžeme odlišit freeride, v jehož popředí není ani tak výstup, jako kvalitní sjezd. Není neobvyklé, že freerideři využívají lanovky a od jejich horních stanic se pak přesunují na začátky svých sjezdů na pásech. Všude lze nalézt extrémy, proto i ve skialpinismu má místo kategorie extrémního lyžování. Na začátek sjezdu se milovníci strmých svahů nedostanou lanovkou, často ani na lyžích, ale třeba úzkým žlabem na cepínech a mačkách. Za hranici extrémního sjezdu je považován sklon svahu 45°. Fitness skitouring je v posledních letech nejvýrazněji se rozvíjející odvětví. Jde vlastně o výstup i sjezd po sjezdovce nebo lesní cestě, tedy nenáročném terénu, často večer nebo v noci. Běžně jde o součást kondiční přípravy. Pozor ale na to, že ne všechny skiareály jsou skialpinistům nakloněny a při přípravě sjezdových tratí jsou někdy rolby na tažných lanech, která jsou ve tmě špatně viditelná. Kolize tohoto lana s lyžařem končí většinou tragicky. Můžeme odlišit i skialpinismus závodní, od roku 2026 bude olympijským sportem a s pohodovým výletem na lyžích po horách má máloco společného. Jako při všech závodech, jde i tady především o čas ? 

Co všechno je potřeba k tomu, abychom se na nějaký ten výlet na skialpech mohli vydat? Ideální je už trochu zkušenější kamarád, který nám pomůže a poradí, když nám třeba nepůjde zapnout vázání, zná zásady bezpečného pohybu ve volném terénu. Využít je možné také různých akcí na seznámení s tímto sportem, horských průvodců nebo vůdců. Z výbavy pak jsou potřeba lyže se speciálním vázáním, které umožní přepínání mezi chůzí (volná pata) a sjezdem. Tulení (stoupací) pásy, které zajistí možnost výstupu bez zbytečného smekání, dále pak samozřejmě skialpinistické boty velmi podobné těm sjezdovým, ale také s možností přepínání režimu na chůzi a sjezd, teleskopické hole, přilbu, brýle. Nezbytná je samozřejmě vhodná výstroj a také bezpečností vybavení. Při pohybu v horách, kde hrozí riziko lavin (u nás Krkonoše, Jeseníky, Beskydy) je nutná základní lavinová výbava, také nazývána jako „svatá trojice“. Do ní patří lavinový vyhledávač (tzv. pípák), sonda a lopata. I tam kde laviny nehrozí se však vždy navíc hodí ještě lékárnička, izotermická fólie a čelovka.
 

Zažij našlapaný den na skialpech v Krkonoších
Autor

V sobotu, 4. března máš jedinečnou možnost zažít krásný den na horách. Přijeď sám nebo s partou kámošů, každý je vítán! Program se uskuteční ve Sv. Petru a je vhodný pro všechny výkonnostní skupiny. Pokud jsi ještě na skialpech nebyl, tak to vůbec nevadí a níže v článku se dozvíš jak můžeš využít slevu na vypůjčení vybavení. 

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Harfa sport
MONZAS
Cardion
PartneřiNutrendd
Loapp
Haglofs
Oficiální DodavateléSilva