Výbava, bez které se na skialpech neobejdu

Autor

Pokud plánujete vyrazit na skialpy poprvé, není určitě od věci vyřešit výzbroj za pomoci nějaké půjčovny. V dnešní době už je jich celkem dost, jen je občas potřeba si vybavení zarezervovat s nějakým předstihem. V dobré půjčovně vám dají i rychlou instruktáž, jak zacházet s vázáním nebo jak správně zapnout boty. Když se prvních pár výletů na skialpech vydaří a vy propadnete jejich kouzlu, je už možná dobré začít uvažovat nad pořízením vlastní výbavy. Co všechno je potřeba?

Výbava, bez které se na skialpech neobejdu

Pokud chceme, aby naše vybavení fungovalo, jak má, a mohli jsme z něj vytěžit všechny benefity, je důležité ho dobře vybrat. Správná kombinace lyží, vázání, bot i stoupacích pásů nám může ulehčit perné chvilky a přinést nezapomenutelné zážitky ze zimní přírody. Nejprve je dobré si uvědomit, jaké výlety budeme preferovat a tomu pak přizpůsobit celý komplet. Musíme objektivně zvážit úroveň našich lyžařských schopností a terény, ve kterých se budeme nejčastěji pohybovat. Dále pak také to, zda budeme upřednostňovat spíše chůzi nebo sjezd. 

Lyže na skialpinismus by měli být univerzální na různé druhy sněhu a měly by být zároveň lehké kvůli výstupům. Délka lyží by neměla být větší než výška postavy. Ideálně by skialpové lyže měly být o 10 cm kratší. Ve volném terénu je také důležitá šířka lyží. 

Stoupací (tulení) pásy se lepí na skluznici a umožní nám bezproblémový výstup do kopce. Při pohybu dopředu jsou hladké a snadno kloužou, naopak při pohybu dozadu se chlupy pásů naježí, a tak drží na sněhu bez podkluzování.  Stoupací pásy se už dávno nevyrábí ze srsti tuleňů. Mohou být vyrobeny buď z mohéru – přírodní materiál ze srsti horských koz, ale také ze syntetického nylonu. Kombinace obou typů vláken pak dosáhne vyšší odolnosti a lepších stoupacích vlastností. Pásy drží na lyži za pomoci lepidla. V posledních letech jsou trendem také pásy bez lepidla, držící na lyžích pomocí molekulární fúze. Samozřejmostí je to, že způsob uchycení pásů musí být kompatibilní s lyžemi.

Skialpové vázání se od toho sjezdového liší zásadně. Nejvíce asi tím, že umožňuje výstup do kopce s volnou patou. Dále pak také svou hmotností. Výběr vázání, podobně jako lyže, je nutné přizpůsobit aktivitám, na jaké se chystáme. Podle toho, jaké jsme vybrali lyže, vybereme i vázání. I u tohoto výběru je nutné zvážit několik hledisek: vypínací síla, váha, brzda/guide leash, počet stupňů pod patou.

Pro skialpové boty je na rozdíl od těch sjezdových typický pohyblivý komín a možnost jeho zaaretování pro sjezd. Jejich výběru by měla být věnována velká pozornost, protože noha se v nich pohybuje daleko víc než v klasických lyžácích. Důležitým aspektem pro jejich výběr je jejich tuhost pro sjezd, flexibilita komínu pro chůzi a opět hmotnost.

Hole využívané pro skialpinismus jsou teleskopické, aby mohla být jejich délka upravována během túry. Pro výstup jsou nastaveny na delší, pro sjezd pak na kratší délku. Pozornost při jejich výběru věnujeme opět váze.

Někomu by se mohlo zdát, že výše zmíněný komplet stačí. Samozřejmou součástí výbavy by měla ale být také helma. Ta stejně jako při jiných sportech má i u skialpinismu své opodstatnění. Pád na tvrdý zmrzlý sníh může být nebezpečný, při sjezdu v terénu pak hrozí riziko pádu na kámen nebo pařez. Při fitness skialpinismu, kdy skialpinista sjíždí po sjezdovce už je helma spíše nutností, protože nikdy nevíte, kdo se okolo vás zrovna pohybuje. Své uplatnění potom helma najde i při výstupech v obtížnějším terénu, kdy se pohybujete na mačkách s cepínem…

Pohyb na sjezdovce na skialpech
Autor

Fitness skitouring je v posledních letech nejvýrazněji se rozvíjející odvětví skialpinismu. Jde vlastně o výstup i sjezd po sjezdovce nebo lesní cestě, tedy nenáročném terénu. Běžně jde o součást kondiční přípravy. Pozor ale na to, že ne všechny skiareály jsou skialpinistům nakloněny. Na co všechno si skialpinisté pohybující ve skiareálech musí dávat pozor si shrneme v následujících řádcích. 

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Harfa sport
MONZAS
Cardion
PartneřiNutrendd
Loapp
Haglofs
Oficiální DodavateléSilva