Na skialpech se vyhnete přeplněným sjezdovkám i běžkařským stopám

Autor

Skialpinismus se sice provozuje na lyžích, ale je to úplně jiný sport než běžné lyžování. Jde vlastně spíš o horskou turistiku, při které si užijeme stoupání nedotčenou přírodou i parádní freeridové sjezdy. Zároveň bychom však při něm, víc než při mnohých jiných aktivitách, měli myslet na bezpečnost a nepodcenit ani tu poslední maličkost.

Na skialpech se vyhnete přeplněným sjezdovkám i běžkařským stopám

Na rozdíl od sjezdování na upraveném svahu nebo běžkování na vyfrézovaných trasách se skialpinismus provozuje ve volné přírodě. Na speciálních, odlehčených lyžích a s pomocí protiskluzových pásů, které před stoupáním nalepíme na skluznici, totiž vyšlápneme do míst, kam bychom se na lyžích a běžkách buď vůbec nedostali, nebo by to bylo hodně obtížné. Jestliže nechceme, nemusíme na skialpech za celý den potkat živou duši a naopak si užijeme návykově příjemný pocit volnosti při freeridových sjezdech. Je už jen na nás, jestli chceme podnikat hřebenové túry, nebo se vydáme na méně náročný výlet po zasněžených kopcích za domem.

Připnout pásy a vzhůru na výlet

„Doporučil bych na skialpech začít s někým, kdo už s nimi má zkušenost,“ radí zapálený skialpinista a manažer projektu Kolo pro život Michal Kučera, „nejdříve bych vyrazil na české hory a určitě bych nepodcenil vybavení. Může se zdát, že jde jen o turistiku na lyžích, ale počasí na horách se může velice rychle proměnit a je zapotřebí na to být dobře vybavený.“ Speciální skialpinistické vybavení nemusíme hned kupovat, lepší bude si ho nejdříve půjčit od známých nebo v půjčovně a vyzkoušet, jak nám to na skialpech půjde. Základ výbavy tvoří skialpové lyže s nalepovacími stoupacími pásy a speciálním vázáním, skialpové boty (podobné těm sjezdovým, ale umožňující větší rozsah pohybu nohy) a teleskopické hůlky s širšími talířky, které se neboří do sněhu. Určitě bychom neměli zapomenout ani na batoh s náhradním oblečením (bunda, čepice, rukavice), nabitý mobilní telefon s aplikací Záchranka, jídlo a teplé pití a protilavinovou výbavu (lopatku, sondu, vyhledávač).

Bezpečnost

Vždycky, když se chystáme na skialpy, bychom měli mít na paměti, že hory jsou nejen krásné, ale i zrádné. Proto bychom k nim měli přistupovat s respektem a pokorou. Naprosto zásadní je seznámit se s předpovědí počasí a mít dobře naplánovanou trasu, abychom se vyhnuli lavinovým svahům (v Česku to jsou Krkonoše, Jeseníky a oblast Kralického Sněžníku).

Rozhodně bychom neměli večer při návratu z túry jezdit na sjezdovce po jejím uzavření. Velice snadno tady totiž může dojít ke střetu s rolbou s fatálními následky.

„Na webu Mapy.cz najdeme skialpové trasy označené žlutou přerušovanou čarou, na stránkách Horské služby zjistíme informace o počasí a aktuálním lavinovém nebezpečí. Tyto údaje musíme správně vyhodnotit,“ upozorňuje Michal Kučera. Ideální je podnikat výlety minimálně ve třech, přičemž všichni zúčastnění by měli mít v mobilu nainstalovanou aplikaci Záchranka a umět ji používat. Zvláště pro začátečníky platí, že bychom se neměli stydět někoho zeptat, kdykoliv si nevíme rady. Skialpinisté jsou pohodáři a rádi poradí a pomohou.

ZAŽIJ SKIALPY O PÁTÉ
Autor

Pro velký zájem o akce Zažij skialpy jsme se rozhodli s hlavním partnerem Kooperativa přidat další event, který pojmeme trochu jinak.

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Harfa sport
MONZAS
Cardion
PartneřiNutrendd
Loapp
Haglofs
Oficiální DodavateléSilva