Pohyb na sjezdovce na skialpech

Autor

Fitness skitouring je v posledních letech nejvýrazněji se rozvíjející odvětví skialpinismu. Jde vlastně o výstup i sjezd po sjezdovce nebo lesní cestě, tedy nenáročném terénu. Běžně jde o součást kondiční přípravy. Pozor ale na to, že ne všechny skiareály jsou skialpinistům nakloněny. Na co všechno si skialpinisté pohybující ve skiareálech musí dávat pozor si shrneme v následujících řádcích. 

Pohyb na sjezdovce na skialpech

Pro skialpinistu pohybujícího se po skiareálu, podobně jako pro sjezdaře, platí stejná pravidla. Známých je deset pravidel FIS (více zde). Pro skialpinisty je pak asi nejzásadnější pravidlo číslo 7: „Lyžař nebo snowboardista, který stoupá nebo sestupuje pěšky, musí používat okraj sjezdové tratě.“. Skialpinista by proto měl dbát na to, aby stoupal co nejvíce u okraje sjezdovky. V případě více lidí, by měla jít celá skupina v řadě za sebou, nikoliv vedle sebe. V některých skiareálech mají pro skialpinisty vyznačenou trasu, to má své opodstatnění. Proto se této výstupové trasy vždy držte.

Při křižování sjezdovky je potřeba dodržovat dostatečnou vzdálenost k ostatním lyžařům. Důležité je také přecházet sjezdovku na přehledných místech. Pokud plánujete zvýšit si kondici během nočních hodin, nezapomeňte na pořádné osvětlení a reflexní prvky. A to i v případě snížené viditelnosti během dne (husté sněžení, mlha).

Skialpinisté by naprosto stejně jako sjezdaři měli respektovat výstražná upozornění a aktuální uzavírky sjezdovek. Důvodů, proč jsou sjezdovky uzavřené může být několik. V našich podmínkách je možné, že se na sjezdovce konají lyžařské závody nebo jsou upravovány rolbou. Při nasazení techniky na sjezdovkách, především když jsou rolby na navijáku může dojít k životu nebezpečným situacím a zraněním. Lana navijáků mohou být natažena napříč sjezdovkou až do délky 1 km a nejsou vidět. Více o tomto nebezpečí jste se mohli dočíst v článku tady. Například v Alpách hrozí v okolí sjezdovek dokonce zvýšené lavinové nebezpečí nebo odstřel lavin. 

Ještě jednou se vrátíme k rolbám. Sice to zní jako sen, sjet si sjezdovku po čerstvém manšestru, radost tím ale uděláte jen a jen sobě. Rolbaři tráví úpravou sjezdových tratí několik hodin, aby mohli návštěvníkům skiareálu nabídnout perfektní podmínky. Proto je potřeba, aby měl po úpravě podklad ještě několik hodin čas tvrdnout. Pokud se tedy opravdu chystáte sjíždět čerstvě upravenou trať, držte se co nejvíce u okraje. Pokud rozbrázdíte sjezdovku svými oblouky, vaše stopy přes noc zamrznou a mohou další den způsobit nepříjemnosti jiným lyžařům.

Zajímavý fakt a upozornění nakonec - brzdná dráha rolby je pouhých 50 cm, vždy se proto vyvarujte sjíždění těsně za rolbou.
 

Kam v Česku vyrazit na skialpy?
Autor

Ačkoliv by se mohlo zdát, že v naší zemi s absencí velehor bychom lokality vhodné pro skialpinismus hledali jen těžko, můžeme i u nás najít spoustu míst, kam se dá na kratší či delší výlet vyrazit.

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Harfa sport
MONZAS
Cardion
PartneřiNutrendd
Loapp
Haglofs
Oficiální DodavateléSilva