V. díl ze skialpového seriálu pojištovny Kooperativa #bezpecnostmazelenou - pozor na rolby

Autor

Pokud jste si naplánovali skialpovou túru a chystáte se stoupat po sjezdovce, nezapomeňte, že budete využívat prostor určený k jinému druhu lyžování, a proto je potřeba vždy stoupat po okraji sjezdovky. Obzvláště ostražití buďte v případě, kdy se chystáte stoupat po uzavření sjezdových tratí. Téměř určitě se při vašem výstupu potkáte s rolbami, které budou upravovat sjezdovky pro provoz na další den. Rolba váží několik tun, vepředu má těžkou radlici, vzadu zase ostrou frézu. Srážka s rolbou není příjemná ani pro Chucka Norrise, natož pro smrtelníka jako vy. 
 

V. díl ze skialpového seriálu pojištovny Kooperativa #bezpecnostmazelenou - pozor na rolby

Nebezpečí na noční sjezdovce číhá i v případě, že rolba není nikde v dohledu. Rolby totiž často používají při práci masívní ocelová lana, za která se zavěšují ke kotvícím bodům. Nezřídka se stává, že rolba odjede z dohledu a napnuté lano se postupně blíží ke sněhu, až se do něj schová úplně. V takovém případě jste v jeho blízkosti ve smrtelném nebezpečí, protože vymrštění lana ze sněhu je bleskurychlé a lano má ve švihu obrovskou sílu. Neriskujte zbytečně svůj život.


Všechny cesty, které křižují sjezdovku, by měly být opatřeny výstražnou cedulí s majákem, která vás upozorní na nebezpečí související s rolbou aktuálně zavěšenou na laně. I když bude maják zhasnutý, doporučujeme vám maximální ostražitost při vstupu na sjezdovku. 

Málokdo to ví, ale když rolba utáhne rozbitou sjezdovku zpět do úhledného manšestru, sněhu trvá několik hodin, něž zatuhne tak, aby na něm šlo druhý den vesele lyžovat. Pokud se projedete čerstvým manšestrem, necháte za sebou hluboké rýhy, které nejenom zkazí náročnou práci rolbařů, ale tyto rýhy následně zamrznou a lyžaři ráno při jízdě po sjezdovce budou čelit nebezpečí nepříjemného pádu přes tyto hluboké zamrzlé koleje.

Co s tím? Pokud se vracíte na lyžích nebo na skialpech v čase, kdy jsou už sjezdovky uzavřeny, vždycky používejte pro jízdu kraj sjezdovky, nikdy ne její střed. Chráníte tak sebe a navíc jste i ohleduplní k ostatním lyžařům, win-win.

IV. díl ze skialpového seriálu pojištovny Kooperativa #bezpecnostmazelenou - správný pohyb terénem
Autor

Skialpové lyžování je sportem založeným na pohybu ve volném terénu, je ale potřeba dodržovat základní pravidla pro správný pohyb terénem, aby túra byla vždy bezpečná.

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Harfa sport
MONZAS
Cardion
PartneřiNutrendd
Loapp
Haglofs
Oficiální DodavateléSilva