Kam v Česku vyrazit na skialpy?

Autor

Ačkoliv by se mohlo zdát, že v naší zemi s absencí velehor bychom lokality vhodné pro skialpinismus hledali jen těžko, můžeme i u nás najít spoustu míst, kam se dá na kratší či delší výlet vyrazit.

Kam v Česku vyrazit na skialpy?

V našich nejvyšších horách Krkonoších nalezneme spoustu tras a výletů, kam se na skialpech vydat i za předpokladu, že nebudeme porušovat pravidla návštěvního řádu národního parku. Ten dokonce zveřejnil několik oficiálních skialpových tras, na kterých nebude rušen tetřívek ani žádný jiný ohrožený živočich či rostlina. Více nalezneme přímo na webu KRNAP zde. Výhodou je také poměrně hustá síť horských chat, kde je možné v případě vícedenních přechodů přenocovat, při jednodenních výletech si pak dopřát zaslouženou odměnu. I při pohybu v našich horách hrozí riziko lavin, a to v Krkonoších, Beskydech a Jeseníkách. Proto je zde samozřejmostí přibalit si s sebou základní lavinovou výbavu a umět ji požívat.

V Beskydech je největším skialpovým lákadlem Lysá Hora, dále oblast Řeky nebo Javorového vrchu. Podrobné informace o trasách dlouhých 5-18 km naleznete na webu, kde mimo jiné najdete i podrobný popis tras a GPX ke stažení.

I v Jeseníkách je spousta možností, kam na skialpy vyrazit. Největším lákadlem, jak už to bývá, je nejvyšší hora Praděd. Pěkné výhledy ale na sportovce čekají i z jiných míst. Inspiraci pro výlety naleznete třeba na těchto stránkách.

Malé pohoří Kralický Sněžník je mezi skialpinisty také velmi oblíbeným cílem. Centrem je známá Dolní Morava, odkud se na výlet mohou vydat ať už začátečníci, tak zkušení skialpinisté. Dalším možným výchozím bodem je i Skiareál Kraličák v Hynčicích pod Sušinou. Tuto lokalitu můžete vyzkoušet už třeba tento víkend na akci Zažij skialpy

Jizerské hory jsou především rájem lyžařů běžců, pokud si však vystačíte s fitness skialpinismem, doporučujeme navštívit web Skialp Ještěd. Tam naleznete trasy v mapě, jejich podrobný popis a ke stažení je i GPX soubor. Pro rychlý únik z Prahy, je ideální volbou také skialpinistický areál Skialp nad Hrobem v Krušných horách. Naleznete zde několik variant výstupů i sjezdů možných ve dne i v noci.  Aktuální informace naleznete na facebookovém profilu.

Na Šumavě je pro skialpinisty ideální okolí Špičáku u Železné Rudy. Horská služba v této oblasti vyznačila 7 skialpinistických tras s různou náročností. Jejich popis naleznete na webových stránkách.

Pro inspiraci, kam na skialpy vyrazit je možné využít mnoho webů i mobilních aplikací. Vždy je ale nutné mít na paměti bezpečnost v zimních horách, tudíž túru dopředu naplánovat a být dobře připraven. 

Závěrem lze říct, že bychom neměli hory nikdy podceňovat a nevystavovat sebe ani ostatní nebezpečným situacím tím, že se budeme chovat nezodpovědně. Tak hodně zdaru a šťastných návratů!
 

Zásady bezpečného chování v horském terénu
Autor

V posledních letech se zvýšilo množství návštěvníků horských oblastí ať už u nás, tak i v zahraničí. Pokora k horám a ohleduplnost k přírodě však hodně lidem chybí. Proto stále častěji dochází k tomu, že Horská služba musí absolvovat záchranné a pátrací akce, které by nebyly zapotřebí za předpokladu, že by se lidé drželi základních pravidel chování v horách. Není to nic složitého. V následujících řádcích je shrnuto tzv. Desatero Horské služby

Pokračovat ve čtení

Zažij Skialpy

Autor Zažij Skialpy

Zažij skialpy je sportovní projekt pro širokou veřejnost bez rozdílu výkonnosti nebo věku. Není nic lepšího než být s partou kamarádů nebo rodinou v přírodě.

Hlavní partneřiKooperativa
Harfa sport
MONZAS
Cardion
PartneřiNutrendd
Loapp
Haglofs
Oficiální DodavateléSilva