Zásady bezpečného chování v horském terénu

Autor

V posledních letech se zvýšilo množství návštěvníků horských oblastí ať už u nás, tak i v zahraničí. Pokora k horám a ohleduplnost k přírodě však hodně lidem chybí. Proto stále častěji dochází k tomu, že Horská služba musí absolvovat záchranné a pátrací akce, které by nebyly zapotřebí za předpokladu, že by se lidé drželi základních pravidel chování v horách. Není to nic složitého. V následujících řádcích je shrnuto tzv. Desatero Horské služby

Zásady bezpečného chování v horském terénu

Pečlivé naplánování túry, ať už v létě nebo v zimě, je úplný základ. Dobře se vybavit, obléknout, vzít si dostatek jídla a tekutin, náhradní suché oblečení, to snad napadne každého. Ne vždy to ale člověk převede do praxe. Proto je dobré nepodcenit ani toto triviální pravidlo. Při plánování výletu je také důležité vyhodnotit fyzickou a psychickou kondici všech členů skupiny. Podle nejslabšího pak zvolit délku a náročnost. Tady jde siláctví stranou, přecenění sil bývá jedním z důvodů, proč musí Horská služba zasahovat. 

Počasí je věc, která nejde ovlivnit. Rizika, která však může náhlá změna počasí způsobit minimalizovat jde. Je tedy potřeba před samotnou túrou zjistit co nejvíce informací o prognóze počasí. A také o prognóze sněhové a lavinové. Před samotným odchodem je dobré předat informace o trase a předpokládané době návratu a tempo výletu přizpůsobit nejslabšímu ze skupiny. 

Použití mapy se zdá v dnešní době mobilních telefonů s aplikacemi v podstatě zbytečné, opak je však pravdou. Telefon se vybije, a co potom? Proto je potřeba mít s sebou i mapu papírovou a umět s ní zacházet. Značení turistických cest, jaké máme u nás, nemá ve světě obdoby. V zimě je ale spousta značek zapadaných sněhem nebo panují takové podmínky, že nejsou vidět. Na většině značených cest najdeme v zimním období tyčové značení, pozor ale na to, že letní turistické cesty se mohou od těch vyznačených tyčemi razantně lišit. Je také důležité vědět, jak se zachovat v případě, že se ztratíte a už vůbec nevíte, kde se nacházíte. V národních parcích je zakázáno pohybovat se mimo značené cesty, a to z důvodu ochrany přírody. Nebuďte proto, prosím, přezimující živočichy, kteří většinou, pokud jsou probuzeni uprostřed zimy, uhynou. 

Mít s sebou lékárničku zní celkem samozřejmě, ale umíte ji použít a víte, jak poskytnout první pomoc? To je další z věcí, kterou je třeba neopomenout. Stejně jako mít s sebou nabitý telefon s nainstalovanou aplikací Záchranka, popřípadě s uloženými čísly na Horskou (1210) a Záchrannou službu (155). Ve stresu ale člověk často neví, kde mu hlava stojí a zapomene i tu nejbanálnější věc jako jsou právě tato telefonní čísla. Aplikace Záchranka nejen, že vytočí číslo Horské nebo Záchranné služby, ale také odešle přesné údaje o vaší poloze. 

Tam kde hrozí riziko pádu lavin (u nás Krkonoše, Jeseníky, Beskydy) je nutná základní lavinová výbava. Do ní patří lavinový vyhledávač, sonda a lopata. Mít na těle připnutý zapnutý vyhledávač a v batohu sondu s lopatou ale nestačí, je potřeba vědět, co k čemu slouží a jak to v případě lavinové nehody použít.
 

Co nezapomenout při plánování skialpové túry?
Autor

Někdo může namítnout, že plánování od stolu je jako věštění z křišťálové koule. Nejde přeci vyhodnotit úplně všechna rizika, která v horách hrozí. To je sice fakt, ale důkladné naplánování túry se zhodnocením všech možných aspektů nebezpečí může tato rizika významně minimalizovat. Nejednou Horská služba vyráží zachraňovat někoho, kdo svůj výlet jen tak trochu nedomyslel. U skialpinismu je pečlivé naplánování túry zhruba stejně důležité, jako vzít si s sebou lyže. Proto si v následujících řádcích připomeneme, na co nezapomenout.

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Harfa sport
MONZAS
Cardion
PartneřiNutrendd
Loapp
Haglofs
Oficiální DodavateléSilva