Co nezapomenout při plánování skialpové túry?

Autor

Někdo může namítnout, že plánování od stolu je jako věštění z křišťálové koule. Nejde přeci vyhodnotit úplně všechna rizika, která v horách hrozí. To je sice fakt, ale důkladné naplánování túry se zhodnocením všech možných aspektů nebezpečí může tato rizika významně minimalizovat. Nejednou Horská služba vyráží zachraňovat někoho, kdo svůj výlet jen tak trochu nedomyslel. U skialpinismu je pečlivé naplánování túry zhruba stejně důležité, jako vzít si s sebou lyže. Proto si v následujících řádcích připomeneme, na co nezapomenout.

Co nezapomenout při plánování skialpové túry?

Prvním krokem plánování je zajisté volba cíle, a to ať už jde o vrchol, horskou chatu, okruh nebo přechod z místa na místo. Na základě našeho rozhodnutí, kam se chceme vydat, pak začínáme zjišťovat potřebný čas k zvládnutí našeho „projektu“. 


Základními prvky, které jsou při odhadu času směrodatné jsou vzdálenost a převýšení. Pokud víme, kolik kilometrů ujdeme na skialpech za hodinu nebo den a jaká nálož výškových metrů je pro naše tělo zvládnutelná, máme vyhráno. Obecně ujde skialpinista mezi 300 až 800 výškovými metry za hodinu a 4–6 km. Pokud uvažujeme větší skupinu, musíme vždy počítat s pomalejším tempem. Pozor také na to, že naše rychlost se s postupem dne a přibývající únavou snižuje. Je dobré si ve známém terénu prověřit síly a ujistit se, jak na tom jsme. 

Pokud máme odhadnutý čas túry, přidáme nějakou tu rezervu a můžeme se přesunout k dalšímu bodu, který není radno podceňovat a tím je počasí. Tomu se nedá poručit. Je dobré sledovat předpověď a pokud na odpoledne hlásí orkán a my víme, že náš výlet je až do večera, radši naše cíle přehodnotíme a užijeme si kratší túru během počasí, které nehrozí potížemi. Při snížené viditelnosti hrozí ještě problémy s orientací a v neznámém terénu není vůbec těžké se ztratit.

Samozřejmou informací, kterou při plánování zimního výletu každý zjišťuje je lavinová předpověď. Ta má pět stupňů podle úrovně hrozícího nebezpečí (1 – nízká, 2 -normální situace, 3 – značné, 4 – vysoké, 5 – velmi vysoké). Při túře, která přechází území, kde hrozí pád lavin, je tato předpověď zásadní. Jen číslo samo o sobě nám však informaci nepodá. Je důležité sledovat také piktogramy v lavinové předpovědi. Ty ukazují, jaký sníh se v dané lokalitě nachází (čerstvý, navátý, starý, mokrý nebo klouzavý). Dále pak v předpovědi najdeme směrovou růžici, která ukazuje orientaci nestabilních svahů a informaci o nadmořské výšce. Zároveň i stručný popis stability sněhové pokrývky. Na základě těchto jednoduchých ukazatelů pak můžeme podle mapy vytipovat kritická místa, kterým je lepší se vyhnout. Nutnost základní lavinové výbavy už ani není třeba zmiňovat.

 

Abyste dovedli co nejlépe odhadnout terén, je dobré umět dobře vyhodnotit stupeň lavinového nebezpečí. K tomu vám pomůže tato tabulka.

S kým a kam vyrazit poprvé na skialpy.
Autor

Nechcete už trávit volný čas ve vytížených skiareálech? Upřednostnili byste spíše místa, kam se dostane vlastní stopou? Není nic jednoduššího než vyzkoušet skialpinismus. Pohyb na lyžích ve volném terénu. 

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Harfa sport
MONZAS
Cardion
PartneřiNutrendd
Loapp
Haglofs
Oficiální DodavateléSilva