S kým a kam vyrazit poprvé na skialpy.

Autor

Nechcete už trávit volný čas ve vytížených skiareálech? Upřednostnili byste spíše místa, kam se dostane vlastní stopou? Není nic jednoduššího než vyzkoušet skialpinismus. Pohyb na lyžích ve volném terénu. 

S kým a kam vyrazit poprvé na skialpy.

Žádný učený z nebe nespadl, proto je nejlepší při hledání prvního skialpového zážitku využít pomoc někoho zkušeného. Ideální osobou, s jakou vyrazit za prvními krůčky je určitě zkušený kamarád, který rád pomůže a poradí, když třeba nepůjde hned napoprvé zapnout vázání. Zná zásady bezpečného pohybu ve volném terénu a v horách obecně. Pokud však ve svém okolí nikoho takového nemáte, nezoufejte.

Vzhledem k atraktivnosti tohoto sportu lze dnes využít nepřeberné nabídky horských průvodců nebo vůdců, kteří vás na jednodenních nebo i vícedenních výletech či kempech seznámí s touto krásnou volnočasovou aktivitou. 

Na většině kurzů je program jasný, využít co nejefektivněji čas na seznámení se skialpinismem. Zkušení instruktoři předají rádi svoje znalosti, ať už jde o vychytávky a nezbytnosti při nalepování pásů nebo techniku výstupu ve strmém svahu. Další rozsáhlou problematikou úzce spojenou se skialpinismem je lavinové riziko, jeho vyhodnocení a předcházení lavinovým nehodám. Stejně tak postup při zasypání jedné nebo více osob.

V Česku máme několik lokalit vhodných pro začátečníky. Každého asi napadne naše nejvyšší pohoří Krkonoše. Je však nutné připomenout, že na území národního parku platí pravidla pro pohyb i v zimním období. I přesto zde nalezneme velké množství lokalit, kam na skialpy vyrazit. Doporučujeme trasy navržené přímo správou parku zde. Pozor ale na to, že některé trasy traverzují lavinové svahy, proto nejsou pro začátečníky zcela vhodné. Pokud však už máte problematiku lavin pod palcem, v batohu lavinovou výbavu a předpověď nehrozí nestabilním sněhovým profilem, můžete se vydat i tam.
Pro rychlý únik z Prahy, je ideální volbou skialpinistický areál Skialp nad Hrobem. Naleznete zde několik variant výstupů i sjezdů možných ve dne i v noci.  Z Brna nebo Olomouce je pak dobře dostupná Dolní Morava. Nebo Beskydy, kde je možné narozdíl třeba od Krkonoš trénovat i sjezdy ve vysokém lesním porostu.
 

Co je to skialpinismus?
Autor

Skialpinismus, pohyb na lyžích ve volném terénu, se stal pro mnoho lidí fenoménem posledních let. Kořeny má však dávno v minulosti, kdy se k pohybu po sněhové pokrývce začaly používat lyže, některé také s možností připnutí tuleních pásu. Ty zajistí, aby to nesmekalo a lyže umožnily pohyb, co nejvíce podobný chůzi. Tenkrát totiž nebylo lyžování zábavou, ale jen možným způsobem transportu, který v zasněžené krajině nebyl možný pěšky. Dnes však ve skialpinismu můžeme vidět aktivní trávení volného času na vzduchu a v přírodě, což je pro většinu lidí ideální spojení. 

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Harfa sport
MONZAS
Cardion
PartneřiNutrendd
Loapp
Haglofs
Oficiální DodavateléSilva