I. díl ze skialpového seriálu pojištovny Kooperativa #bezpecnostmazelenou

Autor

Skialpinismus u nás v posledních letech zažívá boom a tomuto lyžařskému odvětví se tak začíná věnovat čím dál víc lidí. Na co by neměl žádný skialpinista, ať už začátečník nebo profík, nikdy zapomenout? Pojďme se na to podívat. 

I. díl ze skialpového seriálu pojištovny Kooperativa #bezpecnostmazelenou

Stejně jako v mnoha dalších odvětvích, i pro skialpy platí, že příprava je půl úspěchu. Každý, kdo si chce tento sport užít a vyhnout se zraněním a jiným potížím, by rozhodně přípravu neměl podcenit. Příprava samotná zahrnuje několik oblastí:

  • Kdy a kam vyrážíme na túru
  • Jaké bude počasí
  • Časový plán túry
  • Znalost terénu
  • Záchrana

KDY A KAM

Hned první bod je velice důležitý. Vždy, než vyrazíme na skialpy, musíme vědět, kdy se bude túra konat a hlavně kam a kudy půjdeme. Trasu skialpové túry volíme vždy s ohledem na naše dovednosti a zkušenosti a fakt, jak dobře známe lokalitu túry. 

Začátečníci by měli volit blízké a snadno dostupné cíle a pokud možno se vyvarovat pohybu mimo značené cesty a stezky.

POČASÍ

Předpověď počasí nám pomůže v rozhodování, jak se obléct a co si s sebou zabalit. Od věci není ani zjistit, v kolik hodin bude zapadat slunce. Ze západem slunce totiž kromě tmy přichází mnohdy až nečekané ochlazení, které může nepřipraveným skialpinistům pěkně zatopit. Stejně tak je důležité vědět, jak silný vítr bude na túře foukat a případně se vyhnout místům, kde by silný vítr mohl túru ohrozit. A speciálně v případě skialpů je dobré znát lavinovou předpověď a stupeň, na kterém se lavinové nebezpečí aktuálně nachází.

Nezapomeňte, že předpověď počasí není neomylná a obzvlášť v horském prostředí se počasí umí prudce změnit.

ČASOVÝ PLÁN

Při každé túře je dobré vědět, kolik času vám túra zabere. Túru vždy plánujte s mapou, při plánování nezapomeňte na přestávky a k naplánovanému času vždy přidejte ještě rezervu. Čím menší máte zkušenosti, tím větší rezervu. Pro začátek je dobré plánovat spíše kratší a méně náročné trasy.


ZNALOST TERÉNU

Někdy jdete na skialpy v místě, kde to dobře znáte, někdy naopak zase vyrážíte někam, kde jste ještě nikdy nebyli. Vždy ale platí, že čím míň znáte lokalitu túry, tím větší časové rezervy byste měli  naplánovat. Nezapomeňte také na fakt, že cesta, kterou jste bez problémů prošli v létě, nemusí v zimě fungovat stejně. Některé stezky se na zimu zcela uzavírají, jiné mohou vést lavinovým polem, proto je vždy dobré důkladně poznat místo, kam se chystáte na túru.


ZÁCHRANA

Štěstí přeje připraveným. Zároveň, pokud se něco zvrtne, je dobré vědět, kam se obrátit s voláním o pomoc. Samozřejmě můžete zavolat na tísňovou linku 112, která následně bude kontaktovat Horskou službu, ale daleko lepší a rychlejší je, když Horskou službu zavoláte sami. K tomu účelu slouží tísňová linka +420 1210, která funguje univerzálně na všech horách v České republice.
Záchranáři Horské Služby znají perfektně lokalitu, ve které se nacházíte a počítají se všemi nástrahami, které musí překonat, aby se k vám dostali. Pokud máte chytrý telefon, stáhněte si do něj aplikaci Horská služba, díky které zvládnete v nouzi záchranářům odeslat vaši přesnou polohu. 
 

Prosincové Zažij skialpy: pátek večer bezpečně po sjezdovce, v sobotu podle nálady. S krásným dárkem a zdarma pro všechny!
Autor

Máš skialpy nebo splitboard? Přijeď příští víkend do Špindlu začít sezonu! Nemusíš se nikde registrovat a dostaneš parádní čelenku! V tomto textu jsou pro tebe připraveny veškeré důležité informace včetně argumentů, proč zahájit skialpovou sezonu právě 17. a 18. prosince ve Špindlerově Mlýně. 

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Harfa sport
MONZAS
Cardion
PartneřiNutrendd
Loapp
Haglofs
Oficiální DodavateléSilva