III. díl ze skialpového seriálu pojištovny Kooperativa #bezpecnostmazelenou - počet osob v partě

Autor

Samozřejmě můžete vyrazit na túru sami nebo s partou kamarádů. Nikdy byste ale neměli vyrážet na túru sami, pokud dokonale neznáte lokalitu túry nebo pokud túra vede přes lavinová území. 

III. díl ze skialpového seriálu pojištovny Kooperativa #bezpecnostmazelenou - počet osob v partě

Pokud vyrážíte sami, vždy byste měli někomu sdělit kdy a kam se chystáte. Nezbytností pro samostatnou túru je také plně nabitý mobil, ideálně i s plně nabitou powerbankou. Nezapomeňte, že kapacita každé baterie se v mrazivém počasí násobně zmenšuje a můžete se tak snadno připravit o možnost zavolat pomoc, pokud by to bylo potřeba.

Ve dvou a více osobách je skialpová túra veselejší a zároveň mnohonásobně bezpečnější. Ideální počet pak startuje na 3 osobách na túře, kdy v případě zranění jednoho člena party může na místě zůstat jeden jako ošetřovatel a zbývající člen party může vyrazit pro pomoc.

Pamatujte, lavinová území vícečlenná parta překonává vždy jednotlivě. Pokud dojde k utrhnutí laviny, lavina zasype jen jednoho skialpinistu a ostatní členové party mohou vyrazit zasypanému na pomoc. Méně zkušení nebo nevybavení skialpinisté by do lavinových území neměli vstupovat vůbec, a to ani tehdy, je-li jich na túře 3 a víc.
 

II. díl ze skialpového seriálu pojištovny Kooperativa #bezpecnostmazelenou - vybavení
Autor

Nejdůležitější část výbavy skialpinisty je lavinová výbava. A to i v případě lehké túry mimo lavinové svahy. Nikdy totiž nevíte, jak se můžou změnit vaše plány a zároveň vždy existuje šance, že díky vašemu vybavení zachráníte život někomu, kdo s sebou lavinovou výbavu nemá a ocitl se v úzkých. Lavinovou výbavu tvoří tzv. SVATÁ TROJICE ve složení Pípák, Sonda a Lopata

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Harfa sport
MONZAS
Cardion
PartneřiNutrendd
Loapp
Haglofs
Oficiální DodavateléSilva