Výbava, která mě zachrání

Autor

Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Přísloví, kterému se občas někdo zasměje, jak už to ale u přísloví bývá, něco na něm pravdy bude. Proto je dobré nenechat se zaskočit a být na túru dobře připraven nejen teoreticky, ale také prakticky. Svačina a čaj v termosce jsou důležité, najdeme však ale několik dalších nezbytností, které by v batohu každého skialpinisty neměly chybět.

Výbava, která mě zachrání

Při pohybu v horách, kde hrozí riziko lavin (u nás Krkonoše, Jeseníky, Beskydy) je samozřejmostí základní lavinová výbava, do ní patří: lavinový vyhledávač, sonda, lopata. V posledních letech prošly razantním vývojem také lavinové batohy, které ještě výrazněji zvyšují šanci na záchranu. Je dobré zmínit, že do lavinových terénů je nutné jít minimálně ve dvoučlenné skupině. Teď ale popořadě. 

Lavinový vyhledávací přístroj, slangově pípák, je radiový vysílač a přijímač na sjednocené celosvětové frekvenci. Po celou dobu výletu musí mít všichni členové skupiny vyhledávač připnutý na těle (ideálně na první vrstvě oblečení) a zapnutý na režim vysílání. Do režimu vyhledávání, je nutné vyhledávač přepnout, pokud se stane lavinová nehoda a někteří členové skupiny jsou zasypaní. O poloze zasypaného dává vyhledávač akustickou (pípání se zvyšující se frekvencí) i vizuální informaci (směr a vzdálenost zasypaného) na displeji. Lavinová sonda slouží k detailnějšímu dohledání zasypaného. Zjistí se díky ní hloubka zasypaného a jeho poloha, což výrazně urychlí jeho vyhrabání. Právě k tomu je potřebná lavinová lopata. Při záchranné akci jde o minuty, a proto je dobré mít opravdu kvalitní kovovou lopatu s delší násadou. S plastovou lopatou z benzinky se toho bohužel moc nezmůže.

V každém batohu by pak neměla zajisté chybět izotermická folie. V závislosti na typu výletu pak také větší či menší lékárnička. Důležitá je i funkční čelovka.

Zapomenout by se pak nemělo ani na plně nabitý telefon s nainstalovanou aplikací Záchranka, kterou je možné jednoduše přivolat Horskou službu.

Pokud jde o teoretickou přípravu, je určitě zásadní vědět, jak se chovat v zimních měsících na horách, jak postupovat při lavinové nehodě, a také jak poskytnout první pomoc. Existuje spousta zdrojů, kde se dá zjistit, co a jak. Reálná situace ale může vypadat úplně jinak, než jak se píše v příručkách nebo na internetu, proto je dobré zúčastnit se lavinového kurzu, kde vám odborníci danou problematiku vysvětlí. Poradí vám, jak předcházet lavinovým nehodám, a také s vámi prakticky nacvičí hledání a vyproštění zasypaného.
 

Zažij skialpy – nový sportovní projekt pro každého
Autor

Letos v prosinci spatří světlo světa nový a jedinečný sportovní projekt z dílny Petr Čech Sport s názvem Zažij skialpy! Registruj se na akce - Zažij skialpy na Medvědíně, Zažij skialpy na Plešivci a Zažij skialpy ve Svatém Petru

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Harfa sport
MONZAS
Cardion
PartneřiNutrendd
Loapp
Haglofs
Oficiální DodavateléSilva