II. díl ze skialpového seriálu pojištovny Kooperativa #bezpecnostmazelenou - vybavení

Autor

Nejdůležitější část výbavy skialpinisty je lavinová výbava. A to i v případě lehké túry mimo lavinové svahy. Nikdy totiž nevíte, jak se můžou změnit vaše plány a zároveň vždy existuje šance, že díky vašemu vybavení zachráníte život někomu, kdo s sebou lavinovou výbavu nemá a ocitl se v úzkých. Lavinovou výbavu tvoří tzv. SVATÁ TROJICE ve složení Pípák, Sonda a Lopata

II. díl ze skialpového seriálu pojištovny Kooperativa #bezpecnostmazelenou - vybavení

Pípák nebo také oficiálně lavinový vyhledávač je zařízení, které svému majiteli ukazuje, jak daleko je od něj vzdálená osoba zasypaná lavinou. Vzdálenost od osoby uvězněné pod sněhem nikdy není nulová, protože lavina obvykle schová zasypané osoby několik metrů hluboko. S Pípákem se tak dostanete přesně nad zasypanou osobu a ke slovu v tu chvíli přichází Sonda.

Sonda je zjednodušeně řečeno teleskopická tyčka, kterou zasouváme do sněhu a snažíme se narazit na pevnou překážku, kterou je v našem případě osoba zasypaná lavinou. V momentě, kdy zasypaného lokalizujeme sondou, začíná třetí fáze jeho záchrany.

Lopata je nezbytná, abychom dokázali osobu zasypanou lavinou vykopat dostatečně rychle. Představa, že vám na vyhrabání nešťastníka ze sněhu budou stačit rukavice, je bohužel mylná.

Batoh je další nezbytnost. I když nebudete mít speciální skialpinistický batoh s airbagem, který vám dává při zasažení lavinou větší šanci na přežití, pořád budete potřebovat celou svou výbavu na túru do něčeho zabalit. A co by vám rozhodně nemělo chybět?

  • Pípák, sonda, lopata
  • Náhradní suché oblečení
  • Náhradní rukavice a čepice
  • Lékárnička
  • Čelovka + náhradní baterky
  • Rychlá energie (hroznový cukr, apod.), dostatek jídla a pití
  • Powerbanka
  • Doklady a mapa
I. díl ze skialpového seriálu pojištovny Kooperativa #bezpecnostmazelenou
Autor

Skialpinismus u nás v posledních letech zažívá boom a tomuto lyžařskému odvětví se tak začíná věnovat čím dál víc lidí. Na co by neměl žádný skialpinista, ať už začátečník nebo profík, nikdy zapomenout? Pojďme se na to podívat. 

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Harfa sport
MONZAS
Cardion
PartneřiNutrendd
Loapp
Haglofs
Oficiální DodavateléSilva